Upravni odbor Hrvatske zaklade za školovanje slijepih “Marko Brkić” razmotrio je sve pristigle molbe temeljem raspisanog Natječaja za dodjelu potpora slijepim učenicima i studentima za školsku/akademsku godinu 2018./2019.

Upravni odbor Zaklade je na sjednici održanoj 06. prosinca 2018. konstatirao da je na Natječaj pristiglo 12 molbi učenika i studenata koji su zadovoljavali kriterije koji se uvažavaju pri dodjeli stipendija.

Nažalost, zbog ograničenog iznosa kojim Zaklada raspolaže vodilo se računa o mogućnosti ispunjavanja odluke o stipendiranju te je u skladu s tim Upravni odbor odlučio sljedeće:

Stipendije za razdoblje listopad 2018. – lipanj 2019. godine se dodjeljuju:

U iznosu od 500,00 HRK:

 • Augustinu Lukiću iz Mikleuša, učeniku četvrtog razreda Opće gimnazije Marka Marulića u Slatini;
 • Lejli Ćatić iz Brtonigle, studentici prve godine fizioterapije na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu;
 • Nikolini Kušterbajn iz Dubrave, studentici prve godine preddiplomskog studija na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu;

U iznosu od 700,00 HRK:

 • Davidu Fogadiću iz Đakova, studentu treće godine preddiplomskog studija povijesti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu;
 • Bruni Totu iz Sinja, apsolventu fonetike i informacijskih znanosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu;
 • Andreju Hataru, studentu treće godine preddiplomskog studija psihologije na filozofskom fakultetu u Zagrebu;
 • Anji Maltarski iz Varaždina, studentici druge godine diplomskog studija sociologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu;
 • Ani Gavran iz Zagreba, apsolventici rehabilitacije na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu;
 • Igoru Veberu iz Lipika, studentu druge godine Specijalističkog diplomskog stručnog studija javne uprave na Pravnom fakultetu u Zagrebu;
 • Luki Goreti iz Splita, apsolventu povijesti i pedagogije na Filozofskom fakultetu u Splitu;
 • Franku Kirinčiću iz Rijeke, studentu druge godine računalnih znanosti na University of Liverpool.

Zbog nedostatka financijskih sredstava, uzimajući u obzir odredbe Statuta i Odluku Upravnog odbora o kriterijima dodjele, izvrsnosti učenika i studenata te poticanje visokog obrazovanja prvenstveno slijepih osoba koje trebaju steći zvanje odnosno prvo visoko obrazovanje, nije uvažena molba Beate Orozović kojoj bi ovogodišnje stipendiranje predstavljalo treće stipendiranje prve godine studija.

U ovoj je školskoj/akademskoj godini, unatoč teškoj gospodarskoj situaciji, dodijeljeno 11 godišnjih stipendija u ukupnom iznosu od 63.900,00 HRK. Stoga očekujemo aktivnu participaciju i zalaganje samih učenika i studenata u prikupljanju financijskih sredstava.

Kao i prošle godine, Upravni odbor je donio odluku da se sa svakim stipendistom/icom potpiše Ugovor kojim će se regulirati međusobna prava i obveze davatelja i primatelja stipendije, odnosno potpore.

Potpisivanje navedenih ugovora obavit će se u četvrtak 13. prosinca 2018. u 11 sati u prostorijama Hrvatskog saveza slijepih, Zagreb, Draškovićeva 80. Dolazak je načelno obvezan, a o opravdanoj spriječenosti treba svakako javiti na 01/4812501, 091/4646105 ili na mail: hrvatski@savez-slijepih.hr.

Događaj potpisivanja želimo medijski popratiti kako bi se o djelovanju Zaklade upoznala i šira javnost te i na taj način pospješila efikasnost u prikupljanju potrebnih sredstava.

Ovim putem Vas pozivamo da u navedeno vrijeme svakako dođete na spomenuto potpisivanje Ugovora, gdje će Vas sve pozdraviti članovi Upravnog odbora Zaklade.

Svakako do navedenog roka, svaki stipendisti/ica treba obavijestiti službu računovodstva Hrvatskog saveza slijepih (tel. 01/4812501 ili mail: katarina.hrzina@savez-slijepih.hr), o IBAN-u svog žiro računa i OIB-u. Realizacija stipendija uslijedit će nakon potpisivanja Ugovora te će s prvom ratom biti isplaćene stipendije za listopad i studeni 2018.

Do roka potpisivanja Ugovora svi stipendisti također trebaju na mail hrvatski@savez-slijepih.hr poslati životopise (ukoliko već nisu), ako je moguće s fotografijom (nije obvezno) prilagođene za web stranicu (kratko, kreativno i zanimljivo), koji će biti dodatan poticaj za prikupljanje sredstava od potencijalnih donatora.

Za sva dodatna pitanja i informacije stojimo na raspolaganju na tel. 01/4812501 ili na mail: hrvatski@savez-slijepih.hr.

S poštovanjem,

Andreja Veljača, dipl. iur.

Upraviteljica Zaklade

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest