Zovem se Luka Goreta, rođen sam 1992. god. u Splitu gdje i živim s roditeljima i sestrom u podstanarskom stanu. Zbog vidnih problema spadam u kategoriju slijepih i slabovidnih osoba s oštećenjem vida od 97% i član sam Hrvatske udruge slijepih i slabovidnih osoba – Split.
Zbog komplikacija nakon rođenja oslijepio sam i od tada stalno imam probleme s očima. U šestom mjesecu života operirao sam očne mrene. U petoj godini dobio sam akutni glaukom i oslijepio na desno oko. Imao sam više uzastopnih operacija nakon čega jedino na lijevom oku imam vrlo malo preostalog vida. Kao dijete teško sam se snalazio u okolini, otežano i sporo usvajao svakodnevne vještine, i često bio hospitaliziran radi očnih i drugih zdravstvenih problema.
U školi do današnjeg dana imam problem s praćenjem nastavnih sadržaja. Sadržaje s ploče nikada nisam mogao pratiti, a pogotovo one s prezentacija u koje čak i ne mogu gledati zbog blještavila. Nastavnu literaturu ne mogu koristiti u izvornom obliku nego sve materijale moram povećano kopirati, često i preoblikovati i prilagoditi svojim mogućnostima. Zbog opterećenja očiju često imam glavobolje i bolove u očima tako da mi je često potrebna pomoć pri čitanju kako bih na vrijeme i uspješno svladao nastavne sadržaje.
Tijekom osnovnog školovanja u OŠ Dobri u Splitu, uz individualizirani pristup, uz veliku podršku roditelja i stručnih suradnika iz Centra Vinko Bek iz Zagreba uspješno sam svladavao gradivo i bio vrlo uspješan učenik. Završio sam i dva razreda glazbene osnovne škole u GŠ Josipa Hatzea u Splitu. Kako jako volim glazbu, nastavio sam svirati mandolinu i još naučio svirati gitaru.
Nakon završene osnovne škole upisao sam se u Drugu jezičnu gimnaziju u Splitu, gdje sam imao veliku podršku većine profesora koji su imali iznimno razumijevanje za moje poteškoće i maksimalno mi izlazili u susret zbog čega sam im neizmjerno zahvalan i zaslužuju svaku pohvalu. Tijekom gimnazijskog školovanja sudjelovao sam i na natjecanjima iz povijesti i iz njemačkog jezika. S visokom ocjenom položio sam ispite državne mature, što mi je uz vrlo dobar uspjeh osiguralo redovni upis na željeni fakultet.
Trenutno sam student treće godine Povijesti i Pedagogije na Filozofskom fakultetu u Splitu, što je bila moja velika ambicija još od petog razreda osnovne škole. Uz studiranje bavim se sviranjem gitare i mandoline. Uz povijest i glazbu posebna ljubav mi je pisanje, a osobito volim pisati poeziju. Svojim radovima sudjelujem u kreiranju časopisa „Humanist“, časopisa studenata Filozofskog fakulteta u Splitu.
Velike želje su mi završiti fakultet, živjeti i raditi u Zagrebu, proučavati povijest, baviti se književnošću i glazbom. Unatoč mojim teškoćama, vjerujem da ću zalaganjem uspjeti ostvariti barem dio svojih želja i ambicija.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest